Introduction

Kada se govori o pokretanju nekog posla, projekta, pa čak i običnog reklamnog teksta uvek pominjemo reč “koncept” – zvučno, onako  – marketinški i znalački i sa puno poslovnog samopouzdanja. Svi tvrdimo da bez koncepta ništa ne može da se uradi kako treba, a svi se u dubini duše pitamo šta je to zapravo „koncept“?

Koncept je odgovor na pitanje „Zašto?“ – zašto se bavimo time čime se bavimo; čemu taj poriv za pokretanjem svoga posla; šta to nismo našli u ostalim firmama, kompanijama, udruženjima i ustanovama, što daje smisamo našem životu i smisao stvarima koje su tako jednostavne i svakodnevne kao što su: cipela, saksija, hrana, ogrlica, vino, pivo, odeća ili igračka?

Koncept je priča od koje sve nastaje ili priča koja sve opravdava – to je ono odakle je sve počelo, ono što nas ističe i razlikuje od drugih…

Kod koncepta je u stvari najteže odrediti šta je starije: „kokoška ili jaje“ – tj. da li prvo treba proći kroz određeni stvaralački proces bez svesti o tome zašto nešto radimo (kao kad pesnik iz glave napiše savršen stih, te se tek nakon godina stvaralaštva usudi da se nazove pesnikom i da definiše svoj stil), ili smo u startu svesni razloga zbog koga stvaramo i tek nakon što definišemo sve svoje porive, motive i mogućnosti, napravimo proizvod koji će biti samo naš, koji će nas dovesti do stvaralačkog (a nadamo se i materijalnog) zadovoljenja i koji će definisati naš život, pa i nas same kao tvorce nečega što je u društvu prihvaćeno kao neponovljivo, jedinstveno i (ako baš mora)  „must have“.

Nema uspešnog čoveka, koji neće potvrditi činjenicu da „priča prodaje proizvod“. To nije priča o benefitima, niti je priča o proizvodnom procesu, niti je priča o samom proizvodu… Ta priča je naš odgovor na pitanje „Zašto?“; to je priča o nama samima, o ljubavi, strasti, žrtvama – ona intimna i skrivena priča koja ne stoji na etiketi, ali iz koje se sastoji svaki atom proizvoda koji pravimo.

Izlagači Beogradskog Noćnog Marketa su hrabri ljudi, mahom mladi, koji su se usudili da počnu, a neki od njih su sa nama podelili svoju priču…