VELO Inspired by one, created by two

VELO

Inspired by one, created by two

Kao svaki bicikl i ovaj naš ima dva točka. Iako ne idu uvek istom brzinom, niti vide sve iz iste perspektive, jedno je sigurno – idu u istom smeru. Ovo su njihova sećanja na početak VELO priče.
Prvi točak

– Inspirisano neobično kasnim saznanjem da „Velo“ na francuskom znači bicikl –

…i stvarno jeste tako. Volim bicikl, služi mi kao omiljeno prevozno sredstvo i na stranu to što se prezivam Velović 🙂

Saznanje da je Velo bicikl me je i podstaklo da u trenucima dokolice, tokom ispijanja kafe, nacrtam nešto što će kasnije prerasti u naš logo (naravno, doteran od strane sjajnog dizajnera).

Polako su dolazile i ideje da se napravi brend koji će, na neki način, promovisati bicikl kao takav.

Tu nastupa Luka 🙂 Sa njim sam podelio ono što mi se motalo po glavi i dobio ono što je potrebno: mnoštvo ideja i energiju da se sve to uobliči i započne Velo brend. Malo po malo, prijatelji dizajneri su pomagali i prva kolekcija je izašla početkom jula 2016. Tako je slogan “inspired by one, created by two” i nastao. Inspirisan je jednom osobom, a Luka i Marko su je sproveli u delo.

Drugi točak
– Imaš li vremena za kafu? Imam neku ideju, pa bih hteo da čujem tvoje mišljenje. Značilo bi mi.

– Ne pijem kafu.

– ..? Dobro, čaj, rakiju, šta god.

– Ok, gde ćemo?
Kafić u Neimarskom parku bio je sasvim logičan izbor, obojici na minut hoda od kuće.

27.12.2015. Hladno.

Možda mi je i zbog toga bila zanimljiva priča o ideji koja se rodila na plaži, u sred leta i onda isprčam svom drugom točku, da mi je sinulo da “velo” znači bicikl i da mi je palo na pamet da pravim majice sa biciklističkim motivima.

Ostalo je samo pitanje kome bi te majice bile namenjene?

– Svima! Za matore, mlade, hipstere, profesionalce. Ja obožavam da vozim bajs. Hteo bih da prenesem tu energiju na nešto opipljivo. Je l’ ti to zvuči idiotski?

Pomislih na staru Poniku koju sam vozio pre dvadeset i kusur godina. Od tada nisam seo na bajs. Kako beše, okrećeš pedale i držiš ravnotežu…

Priznajem, upecao sam se.

– Pa…daj da vidim taj logo.

I tako je počelo.

Kasnije te večeri, tačnije u 3 ujutru, imao sam pun ekran ideja, računajući fotke i petogodišnji plan strateškog razvoja brenda VELO. Ideje su se lepile jedna za drugu, točkovi su se pokrenuli.

Od prvih skica, preko otvaranja FB i IG naloga do udisanja otrovnih isparenja sito štampe nije prošlo mnogo. Dobro, 6 meseci, bože moj.

Naš entuzijazam, štampan u 6 različitih motiva u muškoj i ženskoj varijanti, bio je spreman za prodaju. (Da se ne lažemo, ostalo je još neprodatih primeraka iz prve kolekcije, ali, kao što moj kum reče za isečke iz Sportskog žurnala – sve će to jednog dana vredeti. Ja kažem da će to biti deo vintage kolekcije za prave kolekcionare)
Posle dve godine od osnivanja, VELO se može pohvaliti sa 11 različitih modela i pregršt novih ideja koje čekaju da ugledaju tamu štamparske prese. Ono što me najviše raduje jeste činjenica da smo zadržali entuzijazam za pedalanjem, bez obzira na uspon i sve oštre krivine. Pukne guma tu i tamo, spadne lanac, ali guramo dalje. Možda zima dolazi, ali mi imamo majice koje nas greju.